Меню сайту
Категорії розділу
Мої статті [17]
Міні-чат
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 42
Головна » Статті » Мої статті

жаль священника
Старик був засмучений тим, що віруючі, справедливо вимагаючи від священика, щоб він молився в вівтарі, самі дуже часто в храмі не приймають участі в загальній молитві. Я, — говорив він, — здійснюю каждение, а вони навіть?— не нахилять голови. Виголошую: «Станемо добрі», — а вони сидять. Даю їм благословення, а вони базікають між собою. Але найтрагічніше те, що я виголошую: «Пійте від нея всі», — а до святої Чаші підходять зовсім небагато. Для священика це велика скорбота Це не я говорю. Це говорить Господь: «Всі!»?— (Мф. 26, 27). Або, можливо, це слово має ще і інше значення, яке мені не відоме? У ієрейській молитві є наступні слова: «І сподоби державною Твоєю рукою преподати нам Пречисте Тіло Твоє і Чесну Кров і нам, і всім людем».  Без Божественного Причащання, без Христа як ти відірвешся від повсякденності? Ти прийшов в храм і упустив найважливіше, Святі Дари, а це — все. Тобі залишився лише антидор. Ти знаєш, що таке святий вівтар? Це найдорогоцінніше з того, що є на землі. Царські престоли, президентські крісла, академічні кафедри мають меншу цінність. Святий престол — це неопалима купина. Сюди сходить Христос, тут присутній Святий Дух. Престол оточують святі Ангели. Жахливе видовище. Багато раз я боявся навіть доторкнутися до святого престолу. І стоячи перед цим дивом, ти чуєш, як прихожани, замість того, щоб переживати виняткове таїнство, перешіптуються про порожні речі. Хто здійснює богослужіння — один тільки священик, або ж ієрей разом з народом? Чому ми говоримо «служіння»? Як стоїть в вівтарі священик, так само повинен стояти в храмі і народ.  У ці хвилини ми знаходимося вже не на землі. «Іже Херувими тайно являючи...» Ми знаходимося на небесах, перед Святою Трійцею. «Відкладемо печаль». Ми всі є священнослужителями... Про, що Бог удостоює нас переживати! Якщо ми віримо, що перед нами здійснюється Велика Жертва, то повинні стояти «с страхом Божіїм». Ми повинні плакати від щастя, що Сам Бог спускається і приносить Себе в жертву з любові до нас. Якщо ми в це не віримо, тоді навіщо приходимо в храм? Кого ми одурюємо? Ті, хто не ходить в храм, щиріші. Ти буваєш в філармонії? А ти чув, щоб там хто-небудь розмовляв??— Всі мовчать, бояться, щоб нічого не пропустити. Що має велику цінність? Музичні звуки, або ж віяння Святого Духу, Який рятує? Якщо король або президент держави покличе тебе по імені, щоб ти підійшов і отримав від нього подарунок, ти зможеш обернутися до нього спиною і сказати: «Не хочу»? Чому ж до Христа, Який по безлічі Своєї любові приносить Себе в жертву за тебе, ти не підходиш, але повертаєшся до Нього спиною і вступаєш в дріб'язкове базікання? Адже який дар Він нам дає? Самого Себе! У церкві ми мовчимо, перебуваємо зібраними і розмовляємо з Богом... Та подасть нам Бог силу витримати це Диво. Адже насправді і священик, і вірники повинні б були померти, знаходячись так близько до Таїнства, що відбувається на їх очах, так близько до сонця. Але милосердний Бог виявляє нам Свою добрість, і, послухай і жахнися, — Він навіть перебуває в нашій нікчемності... При цих словах з очей старика, цього дійсного служителя Таїнств, полилися сльози.







































































Джерело: http://otrok-ua.ru/
Категорія: Мої статті | Додав: Sergio (27.07.2010)
Переглядів: 495 | Коментарі: 2 | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 2
2 Sergio  
0
cry

1 mtv  
0
biggrin На превеликий жаль, отче, таке сьогодні часто зустрічаеться. Маємо молитися за них, щоб вони в повному обсязі зрозуміли таїнство Причастя. Мабуть це є наша міссія.

Ім`я *:
Email *:
Код *:
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Пошук
Ісус
З благословіння пароха о. прот. Сергія Слободянюка Греко-католицька церква © 2024 Конструктор сайтів - uCoz