Меню сайту
Категорії розділу
Мої статті [17]
Міні-чат
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 42
Головна » Статті » Мої статті

Зробіть мені що-небудь.., аби мені нічого не робити
З людьми, що побували у «бабки», екстрасенса, ворожки та інших тому подібних осіб на ниві окультного бізнесу, священикові доводиться стикатися  нерідко. І, напевно, практично кожен пастир знає, якою страшною ціною  доводиться платити згодом за надану «допомогу». Але хотілося б  сказати про інше: про те, в чому полягає секрет популярності сьогоднішніх  магів і чаклунів, чому вони і їх послуги виявляються настільки необхідними?... Останній шанс Відомо, що найчастіше людина вперше звертається до Бога, коли в житті  відбувається щось таке, з чим вона не може справитися сама. Можна сказати, що в  якомусь сенсі до Бога людина приходить «методом винятку»: більше ніхто і  ніщо допомогти не може, залишається тільки Бог як ще один шанс, точніше, як  остання надія. Буває, правда, і так, що когось в храм приводить душевна  незадоволеність, розуміння, що життя само по собі, поза перспективою  вічності, позбавлене сенсу, розчарування в інших релігійних або філософських  «виправданнях» людського буття, біль від попередніх гріхів. Але  величезна кількість людей приходить в церкву саме по допомогу. Іноді така людина підходить до священика в храмі, зустрівши його там в  перерві між службами, іноді -  під час сповіді. І дуже часто  відбувається діалог, розвиток якого можна передбачити заздалегідь. Звучить  виклад проблеми, з якою людина зіткнулася. Потім -  звичайне  питання: як цю проблему вирішити? Причому очевидно, що рішення очікується  саме від священика (від Церкви). Що взагалі може священик на це відповісти? Точніше, що він може зробити?  Може (і повинен) віднестися до біди зі співчуттям, може  помолитися за цю людину, її рідних і близьких, згадати їх на проскомідії, відслужити  молебень. Але чи на цьому все повинно закінчитися і чи це в даному випадку  головне? Вздовж чорної смуги Кожна справді віруюча людина знає, що всі нещастя, вся скорбота і  пригоди трапляються з нами за наші гріхи. Чи через найголовніший  гріх: незнання Бога чи забуття про Нього. Гріх стає, як перешкода, між  людиною і Богом. Слабшає її зв’язок з єдиним Джерелом щастя,  радості, життя як такого. І наступає те, що багато хто схильний назвати «чорною  смугою». Дивуючись при цьому, чому вона все йде не упоперек, а вздовж. Ця духовна реальність тим більше не може не бути очевидною для  священика. І тому перше, що відповідає він на питання людини: «Що мені  робити в моїй біді?» - це питання зустрічне: «А як взагалі ви живете?». Не у  тому розумінні, погано чи добре, а у ставленні до заповідей Христових: чи є  вони законом життя, чи не зневажаються, чи не ігноруються так, немов їх і  зовсім немає. Деколи це викликає подив: людина щиро не може зрозуміти, який зв’язок  між її гріхами (це, в принципі, справа особиста, «суто інтимна») і проблемами? Фактично, все тут впирається у  віру. Якщо людина дійсно вірить, що є Бог, що все, що стосується  кожного з нас, небайдуже для Бога, що чеснота наближає нас до  Христа, а гріх віддаляє від Нього, то священик знаходить з нею спільну мову, виникає  те взаєморозуміння, яке робить допомогу з боку Церкви можливою. У чому ця допомога? Вона проста і універсальна: це Таїнство покаяння, в  якому відбувається примирення творіння з його Творцем, життя людське  знов наповнюється життям Божественним, таким, що лікує, виправляє і  перетворює людину. І потім -  Таїнство Причастя, коли людина  з’єднується з Христом і, по слову Євангелія, Господь зв’язує сильного  нашою неміччю ворога і виганяє його геть з дому нашої душі і зі всього нашого  життя (см.: Мф. 12, 29).
Категорія: Мої статті | Додав: Sergio (14.08.2010)
Переглядів: 555 | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Пошук
Ісус
З благословіння пароха о. прот. Сергія Слободянюка Греко-католицька церква © 2024 Конструктор сайтів - uCoz