Меню сайту
Категорії розділу
Мої статті [17]
Міні-чат
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 42
Головна » Статті » Мої статті

Лк. 8. 5-15.

Лк. 8. 5-15
У цій притчі Ісус використовував добре знайому Його слухачам картину. Також можливо, що Він говорив це, бачивши сіяча, що сіяв насіння. У притчі мовиться про чотири види грунту.
1) Суспільна земля в Палестині була розділена на довгі вузькі смуги; між смугами лежали доріжки, якими всі мали право користуватися. Падаючи на ці утрамбовані дороги, сім'я не мало можливості потрапити в землю, щоб рости.
 2) Крім того, був кам'янистий грунт. Під цим слід мати на увазі не одні камені, а грунт, що є масивними пластами вапняку, покритими тонким шаром землі. У ній не було ні вологи, ні живильних речовин, і проросла на ній рослина була приречена на висихання і загибель.
3) Грунт з тернием у момент посіву здавався достатньо чистим. Можна зробити так, щоб будь-яка ділянка землі виглядала чистою, якщо переорати його, залишивши, проте, в ній насіння бур'янів і коріння дикорослих трав. Добре сім'я і бур'яни розвиваються і ростуть разом, але бур'яни розвиваються швидше і заглушають рослину доброго сім'я.
4) Хороший грунт достатньо глибокий, чистий і добре оброблений. Вірші 9 і 10 завжди були загадковими. Вони звучать так, ніби Ісус говорив притчами, щоб люди не змогли зрозуміти сенс сказаний; але нам важко повірити, щоб Він навмисно приховував від Своїх слухачів сенс Своїх висловів. Запропоновані різні тлумачення цих віршів. 1) У Мат. 13,13 це викладено трохи інакше. Він говорить, що Ісус тому і говорив притчами, що багато хто не може кмітливо бачити і мислити. Матвій нібито натякає, що притча не перешкодить, а допоможе людям зрозуміти те, що говорив Ісус. 2) Відразу після цього Матвій наводить цитату з Іс. 6,9.10: "І сказав Він: піди і скажи цьому народу: слухом почуєте і не розумієте; очима дивитися будете, і не побачите. Бо огрубіло серце народу цього, і вухами насилу чують і очі свої стулили, та не узрят очима, і не почують вухами і не зрозуміють серцем, і не звернуться, щоб Я зцілив їх". Таким чином, учення Ісуса в справжньому уривку направлене не стільки на об'єкт учення, скільки на причину, чому Він вимушений удаватися до такої форми учення. 3) Власне кажучи, Ісус хотів сказати наступне: сприйняття людей може настільки огрубіло,  і отупіти, що коли істина Божія доходить до них, вони не можуть розрізнити і зрозуміти її. У цьому немає провини Божої. Люди настільки обледащіли, забобони настільки осліпнули їх і вони так неохоче бачать те, чого не хочуть бачити, що вони абсолютно втратили всяку здатність сприймати істину Божу. Подивимося на два тлумачення цієї притчі.
1) Одні бачать сенс притчі в тому, що доля Слова Божого залежить від того, в серці якої людини воно посіяне.
  а) Під твердою дорогою маються на увазі люди, розум яких глухий до всього, і тому відмовляється визнати Слово Боже.
 б) Під кам'янистим грунтом маються на увазі ті люди, які приймають Слово Боже, але не вивчають його і не усвідомлюють пов'язаних з ним наслідків, і, тому, віра в'яне як тільки виникають труднощі.
в) Під тернистим грунтом маються на увазі люди, думки і серця яких настільки зайняті своїми справами, що в них не залишається місця для справ Божіїх. Слідує, проте, завжди пам'ятати, що все ті життєві проблеми, які витісняють справи Божий, зовсім не обов'язково повинні бути справами злими: найнебезпечнішим ворогом кращого часто є хороше.
 г) Під добрим грунтом маються на увазі люди хороші, благочестиві. Хороший слухач робить три хороші речі: по-перше, він слухає уважно. По-друге, він тримає почуте в думці і в серці своєму і осмислює його до тих пір, поки сам не розкриє для себе сенс почутий. І по-третє, він діє відповідно до нього. Він обертає почуте в діяння.
2) Інші бачать в цій притчі повчання проти відчаю. Подумайте тільки про положення, в якому знаходився Ісус: він був вигнаний з синагоги; проти Нього виступають книжники, фарисеї і релігійні керівники. І учні Його, неминуче, повинні були занепасти духом. Саме до них звертається Ісус в своїй притчі, в якій Він говорить: "кожен селянин знає, що частина посіяного насіння гине; всі вони не можуть вирости. Але це не бентежить його і не спонукає його припинити сівбу, тому що він знає, що не дивлячись на все, він збере урожай. Він знає, що нас чекають перешкоди і розчарування; знає, що у нас є вороги і супротивники, але ніколи не слід зневірятися, тому що в кінці ми зберемо рясний урожай". Ця притча цілком може служити і попередженням для нас, як нам належить слухати Слово Боже, і  як відкидати всякий сумнів і увірувати в те, що ніякі перешкоди не перешкодять зібрати, свого часу рясний Божий урожай.

Молодий чоловік був з поїздкою в Китай.З першого погляду закохався до прекрасної китаянки.Коли повернувся додому,прийшов йому лист написаний на китайській мові. Нерозумів змісту, але прийняв його як знак його кохання. Знайшов перекладачів переклав його,написав відповідь також переклав. Вирішив що буде вивчати мову своєї коханої. За кілька років володів дуже добре китайською мовою. Почав вдосконалюватись у знанні ціеї мови,став перекладачем,професором. Через якийсь час повністю забув за то для чого почав вивчати мову. Полюбив літературу а забув за серце. Віддав себе навчанню і перестав бути тим, який кохає.  Що до того додати?
Не забуваймо про серце коли читаємо святе євангеліє.


Категорія: Мої статті | Додав: Sergio (16.10.2010)
Переглядів: 749 | Коментарі: 1 | Рейтинг: 4.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Пошук
Ісус
З благословіння пароха о. прот. Сергія Слободянюка Греко-католицька церква © 2024 Конструктор сайтів - uCoz