Меню сайту
Категорії розділу
Мої статті [17]
Міні-чат
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 42
Головна » Статті » Мої статті

Чому...?
Чому вмирають ті, кого ми любимо? Чому трапляються війни і голод?  Чому люди холоднокровно вбивають своїх братів? Чому нам буває нестерпно боляче? Чому в світі, створеному Господом, Який є Любов, стільки ненависті і зло? Чи то немає відповідей, чи то питання неправильні, але люди продовжують ці питання задавати — собі, священикові, Богові...     Щастя сліпе і не бачить свого джерела. Тільки досвідчена  душа знає, що ні «гормон щастя» ендорфін, ні вдалий збіг обставин, ні свята, перемоги і досягнення не є справжніми джерелами щастя. Вони самі виникають з джерела, яке просте і складне, зрозуміле і незбагненне. Все по волі Божою — всі наші радощі. Тому потрібно людині молитися в всіх випадках — і дякувати Господу  за послані блага, і просити про послання нових благ. Але немає молитви, в якій би ми просили про послання печалей і жалю, а печалі і жаль раз у раз порушують наші спокій і благополуччя. З часів Христа люди ставлять це питання — якщо Господь великий і добрий, якщо «Бог є Любов», чому в світі стільки зла і лих? Чому ми страждаємо? Людська душа і людське тіло надзвичайно уразливі. Нашій душі навіть немає необхідності зіткнутися з справжнім горем, щоб очі наповнилися сльозами. Досить на мить уявити, що малюк, який завжди прокидається з посмішкою, виявляє захоплення побачивши величезних самоскидів і нетерпляче тягнеться до Чаші під час Причастя, і той брудний, п'яний, такий, що розмахує руками і невиразно співаюча людина, мимо якої ти тільки що пройшов, - це одна і та ж істота, — і тиждень твоя душа судорожно схлипуватиме. Але це не страждання, це дурість... Тілу теж немає потреби піддаватися реальній хворобі або травмі, — навіть небезпеку цього породжує страх, який сам по собі неприємний. Та і взагалі, немає місця на тілі, яке не могло б по-справжньому від чогось страждати і заподіювати незручності. Так невже Творець заклав в нас схильність душі і тіла до страждань? Адже трапляються і справжні трагедії — ми просто оточені потенційними бідами і лихами, і вони раз у раз вражають наших близьких, далеких, деколи і нам самим дістається... Невже і це — по волі Господа? Мені подобається просте пояснення фізичних страждань людини на земному світі: людина цьому світу не належить, він був адаптований до умов Едему, тому його анатомія і імунітет погано пристосовані до виживання за межами раю. Ми не знаємо, чому світ навколо Едему створений таким незатишним, проте гнів Господа опинився менше Його любові до людей, і вони «у поті чола свого» змогли вижити. Більш того, різноманітні «стимули» — хвороби, холод і голод — дали поштовх розвитку людини... Як би там не було, на цьому світі ми опинилися в результаті нашого власного усвідомленого вибору — наша віра вся побудована на вільному виборі, і ми його колись зробили, скуштувавши плід від древа, від якого куштувати Господь заборонив.  

Джерело: http://переклад з журналу "Отрок"
Категорія: Мої статті | Додав: Sergio (31.07.2010)
Переглядів: 463 | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Пошук
Ісус
З благословіння пароха о. прот. Сергія Слободянюка Греко-католицька церква © 2024 Конструктор сайтів - uCoz